Üdvözöljük webáruházunkban, ahol minőségi akvarisztikai és terrarisztikai termékeket vásárolhat kedvező áron!

eAkvarium.hu webáruházunk megújult! Széles termék választék kedvező áron. Kérdése van? Továbbra is keressen minket bizalommal, telefonszámunk nem változott, +36309872709

Külső Szűrők

Ha van akváriumod, akkor biztosan tudod, hogy a tiszta víz a boldog halak és növények titka. Azonban nem mindig könnyű fenntartani a megfelelő vízminőséget, hiszen az akvárium víztömege hamar szennyeződik, és a szennyeződések károsak lehetnek a halakra és növényekre.  Az akvárium külső szűrő nagyon nagy segítség lehet a tiszta víz eléréséhez.

Az akváriumi külső szűrőket az akvárium méretéhez és az akváriumban tartott halak igényeihez kell igazítani. Ökölszabályként általánosságban elmondható, hogy a szűrőnek óránként kétszer-háromszor kell az akvárium vizét átforgatnia. Nagyobb testű vagy sűrűn etetett halak esetében, esetleg tenyészetekben, ahol sok hal van egy akváriumban, ennek többszörösére is szükség lehet. A külső szűrőket terheléstől függően 1-2 havonta kell kitakarítani.

 


28termék
 

Mit jelent az akvárium külső szűrő?

Az akvárium külső szűrő olyan eszköz, amely a szennyeződéseket és a káros anyagokat hatékonyan eltávolítja az akvárium vízéből. A szűrő kívül van az akváriumon, és általában egy-egy csövet használ a víz szállítására a szűrőbe és vissza az akváriumba.

Milyen előnyei vannak az akvárium külső szűrőnek?

Az akvárium külső szűrőnek számos előnye van, például:

 • Hatékonyabb víztisztítás, mivel nagyobb szűrőfelülettel rendelkezik.
 • Bármilyen szűrőanyaggal feltölthetjük. Egyszerre többfélével is, így többszintű szűrést létrehozhatunk.
 • Nem foglal helyet az akvárium belsejében.
 • Egyszerűbb karbantartás, mivel könnyen elérhető a külső szűrő.
 • Csendesebb működés, mivel a zajosabb alkatrészek kívül vannak az akváriumon.  

Hogyan működik a külső akvárium szűrő?

Az akvárium külső szűrő általában három fő részből áll: a szivattyúból, a szűrőegységből és a csövekből. A szivattyú a víz áramoltatásáért felelős, a szűrőegység pedig eltávolítja a szennyeződéseket és a káros anyagokat. A csöveken áramlik a szennyezett víz a szűrőbe, majd onnan vissza a tiszta viz az akváriumba.

A szűrőegység általában három különböző szűrőanyagot tartalmaz: mechanikai, biológiai és kémiai szűrőt. A mechanikai szűrő eltávolítja a szilárd anyagokat, például az ételmaradékokat és a halak ürülékét. A biológiai szűrő segít az élő baktériumoknak elszaporodni, amelyek eltávolítják a káros anyagokat, például az ammóniát és a nitritet. A kémiai szűrő eltávolítja a vízből a vegyi anyagokat, például a klórt.

Mire figyelj, ha akvárium külső szűrőt választasz?

Ha akvárium külső szűrőt szeretnél vásárolni, akkor néhány dologra érdemes figyelni:

 • Az akvárium méretének megfelelő szűrőt válassz.
 • Ellenőrizd, hogy a szűrő milyen típusú szűrőanyagokat tartalmaz, és milyen hatékonyak ezek a szűrőanyagok a víztisztításban.
 • Nézz utána, hogy milyen zajszintet produkál a szűrő.
 • Gondolj a szűrő karbantartására is, és válassz olyan szűrőt, amelyet könnyen tisztíthatsz és karbantarthatsz.

 

Gyakori kérdések az akvárium külső szűrőről

 • Hogyan tudom telepíteni az akvárium külső szűrőt?

A telepítési utasításokat mindig olvasd el alaposan, és kövesd azokat. Általában a szűrőt az akvárium mellett vagy alatt kell elhelyezni, és egy csövet kell bevezetni az akváriumba és egyet vissza a szűrőbe.

 • Milyen gyakran kell tisztítani az akvárium külső szűrőt?

Ez függ a szűrő típusától és a szűrőanyagok típusától, de általában 4-8 hetente érdemes tisztítani a szűrőt, és a szűrőanyagokat is.

 • Szükséges-e az akvárium külső szűrő használata, ha az akváriumomban csak néhány hal van?

Igen, még akkor is fontos a szűrő használata, ha csak néhány hal van az akváriumban. A halak ürüléke és a takarmány-maradványok miatt hamar szennyeződik az akvárium vize, és a szennyeződések károsak lehetnek a halakra és növényekre.

Összefoglalás

Az akvárium külső szűrő nagyszerű segítség a tiszta és egészséges akváriumvíz eléréséhez. A szűrő eltávolítja a szennyeződéseket és a káros anyagokat, és egyszerűbbé teszi a víz karbantartását. Ha akvárium külső szűrőt szeretnél vásárolni, érdemes figyelni a szűrő típusára és hatékonyságára, valamint a karbantartási lehetőségekre. A megfelelő szűrő kiválasztásával könnyen és hatékonyan tarthatod tisztán az akvárium vizét, és boldog, egészséges halakat és növényeket tarthatsz.