Üdvözöljük webáruházunkban, ahol minőségi akvarisztikai és terrarisztikai termékeket vásárolhat kedvező áron!

eAkvarium.hu webáruházunk megújult! Széles termék választék kedvező áron. Kérdése van? Továbbra is keressen minket bizalommal, telefonszámunk nem változott, +36309872709

Akváriumok

Webshopunkban megtalálható akvárium választékunkban mindenki megtalálhatja amit keres, legyen az mini akvárium, kis akvárium, nagy akvárium, sarok akvárium, szögletes akvárium, íves akvárium, gömb akvárium, nanoakvárium, garnélás akvárium, betta akvárium, teknős akvárium. Ha pedig komplett felszerelt akváriumot keres, akkor válogasson akvárium szetteink között, ahol szintén megtalálja széles választékunkban az Önnek legmegfelelőbb akvárium szettet.

A mondás szerint nincs két egyforma akvárium. Ezt valljuk mi is. Minden akvárium egyedi akvárium. És itt most nem arra kell gondolni, hogy egyedi méretben készült maga az üveg akvárium. Mire elkészül az akváriumunk, tehát beüzemeltük, berendeztük, betelepítettük az akváriumi növényeket és a halakat, addigra lesz kész az egyedi akvárium.
Ahhoz, hogy folyamatosan szép látványban tudjunk gyönyörködni, amikor csak ránézünk az általunk választott akváriumra, elengedhetetlen a megfelelő akváriumi kellékek kiválasztása.

Nézzük meg miket érdemes átgondolni mielőtt akváriumot választunk!

Az akvárium helye

A legelső feladatunk meghatározni, hogy hova kerülhet az akváriumunk. Az akvárium tulajdonosok zöme otthonában képzeli el akváriumát és szabadidejében szeretne vele foglalkozni, így általában a lakásuk részévé válik az akvárium. Ezenfelül vannak olyan akvárium tulajdonosok, akik nem feltétlenül a munkaidejük után szeretnék csodálni a szépen berendezett akváriumukat, hanem a nap nagy részében is. Esetleg szeretnék megosztani másokkal, akár ügyfeleikkel is. Így vannak akik irodájukba, vállalkozásuk székhelyére választanak akváriumot.
Az akvárium helyének kiválasztásakor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy mire helyezzük rá az akváriumot. A berendezett, üzemelő akvárium súlya mérettől függően akár több száz kilogramm is lehet. Tehát figyelembe kell vennünk az akvárium összsúlyát és hosszú távon megfelelő teherbírású, egyenes felületen kell elhelyeznünk. Fontos az is, hogy a teherbíró felület ne csak egyenes, hanem minden esetben vízszintes legyen. Egy hosszabb méretű akváriumnál minimális kis szintkülönbség is szemmel látható eltérést mutathat a vízszintben. Az akvárium alsó üveglapját teljes felületén alá kell támasztani, semennyire nem „lóghat le” az alátámasztási felületről. Ha egy megfelelő méretű akvárium bútort választunk az akvárium alá biztosak lehetünk abban, hogy mindezeket a szempontokat teljesíteni tudja. Az akvárium bútorok speciálisan kialakított bútorok, legyen az egy akvárium asztal vagy egy akvárium szekrény. Akvárium bútorok széles választéka érhető el, többféle fazonban és színben készülnek. Webshopunkban megtalálható LENO akvárium bútorainkat 14 éve forgalmazzuk, rendkívül masszív, tartós bútorok.

Az akvárium mérete

Ha már kiválasztottuk az akvárium helyét el kell döntenünk milyen méretű akváriumot szeretnénk. Ez nagyban függ a rendelkezésre álló helytől, és attól, hogy mit szeretnénk benne tartani, halat, csigát, rákot, teknős stb. és mennyit szeretnénk belőlük tartani. Ez nagyon fontos szempont, amire már az akvárium kiválasztásánál gondolnunk kell. Egyáltalán nem mindegy, hogy akváriumunkban kizárólag egy Thaiföldről származó sziámi harcoshalat szeretnénk tartani, vagy egy afrikai sügeres akváriumot képzeltünk el kb. 60-80 színpompás sügérrel. Az élővilág nemcsak akváriumunk méretét fogja erősen meghatározni, hanem az ahhoz szükséges akvárium felszereléseket (akvárium világítás, szűrő és fűtő berendezések, akvárium levegőztető, stb) illetve a berendezése során milyen akvárium dekoráció kerüljön (kerülhet) az akváriumba.

Üres akváriumot vagy akvárium szettet válasszak?

Webshopunkban megtalálható akvárium választékunkban mindenki megtalálhatja amit keres, legyen az mini akvárium, kis akvárium, nagy akvárium, sarok akvárium, szögletes akvárium, íves akvárium, gömb akvárium, nanoakvárium, garnélás akvárium, betta akvárium, teknős akvárium.
Ha egyik akvárium szett sem nyeri el a tetszését, akkor választhat üres akváriumot. Mellé kiválaszthatja, hogy milyen legyen hozzá az akvárium világítása, az akvárium szűrője. Kell-e bele akvárium fűtő, amennyiben a szoba hőmérsékletű víz nem elegendő a halak számára.

Szükségünk lehet még egyéb technikai felszerelésekre, pl. az akvárium levegőztető rendszerének kialakítására során. Ezeket is érdemes átgondolni már az akvárium elhelyezésekor. Pl. egy konyhapultba épített akvárium esetén ezek kábeleinek, csöveinek be/kivezetésére is helyet kell hagynunk a pult építése során.

Kezdő akvaristáknak célszerű választás lehet egy kezdő akvárium szett. Ezek olyan komplett akvárium szettek, amik tartalmaznak minden szükséges felszerelést. Általában az akváriumhoz tartozik egy hozzávaló akvárium fedél világítással, egy akvárium szűrő, egy akvárium fűtő és egy halháló. Ez egy általános alap felszerelés, érdemes ellenőrizni a kiválasztott akvárium szettet, hogy mit tartalmaz.

Nálunk sokféle méretben, többféle formában és különböző felszereltséggel talál eladó akváriumot, akvárium szetteket. Kedvező árú KONI akváriumokat és akvárium szetteket 14 éve forgalmazzuk Magyarországon, megbízható, tartós, minőségi akvárium szettek.  

Az akvárium berendezése, akvárium dekoráció

Miután kiválasztottuk az akváriumot, vagy akvárium szettet és megvannak a szükséges technikai felszerelések hozzá, jöhet a kreatív rész, az akvárium berendezése. A dekorációs szempontok mellet nagyon fontos, hogy az akvárium élővilágának szükséges feltételeit és tartási követelményeit is figyelembe vegyük az akvárium berendezése során.
El kell döntenünk, hogy szeretnénk-e az akváriumba hátteret, esetleg térelválasztó funkció miatt nem szükséges. Nagyon mutatós akvárium háttér a 3D-s akvárium háttér, melyek műgyantából vagy polisztirol alapból készülnek. Ha ezt választjuk, akkor ezt be kell ragasztanunk az akváriumba mielőtt feltöltenénk vízzel és meg kell várjuk amíg megszárad. Ha ilyet nem szeretnénk, akkor választhatunk egy akváriumi háttér posztert is, melyek sokféle mintával és színvilágban kaphatóak. Az akvárium hátlapjának megfelelő méretben vásároljuk meg az akváriumi háttér posztert, így már csak fel kell ragasztanunk az üveglapra. Ezt minden esetben kívülről kell felragasztani, így később cserélni is tudjuk.

Minden akváriumba szükséges tenni valamilyen akváriumi aljzatot. Az akváriumi aljzatok közül választhatunk természetes aljzatot, színezett aljzatot, növényeknek való táptalajt. Ezek általában különböző szemcseméretben kaphatóak. Az aljzat kiválasztásánál természetesen az a fő szempont, hogy a dekoratív megjelenés mellett megfelelő legyen az akvárium élővilága számára is. Bármilyen aljzatra esik a választás, mindenképpen jó alaposan át kell mosni mielőtt belehelyezzük az akváriumba.
Ha nem tervezünk az akváriumba élő növényeket telepíteni, akkor telepíthetünk az akváriumba akváriumi műnövényeket is. Az akváriumi műnövények speciálisan erre készült akváriumi műanyag növények. Semmilyen káros anyag nem oldódik ki belőlük a vízbe. Akvárium műnövény sokakat taszít, de jó választás lehet, ha olyan halakat tartunk, melyek mellett sajnos nem maradnak meg élőnövények. Szép akváriumokat élőnövények nélkül is létre lehet hozni, melyek tele vannak élettel. Meg kell hagyni az élőnövények gondozása nem mindig egyszerű feladat.

Az akváriumi díszek kiválasztásánál is fontos szempont az akvárium mérete és az élővilága. Az akvárium dekoráció határtalan, a természetes kövek, természetes fák, kavicsok, csigaházak, fatörzsek, stb. mellett rengeteg mesterséges akvárium dísz közül választhatunk. Nagyon fontos, hogy csak olyan akvárium dekorációt tegyünk az akvárium vízébe, ami nem károsítja az élővilágot. Webshopunkban nyugodtan válogathat az akvárium díszek között, mindegyik megfelelő minőségű akvárium dísz, melyeket mi magunk is évek óta használunk az általunk gondozott akváriumokban.

Kész az akvárium, vagy mégse?

Ha beüzemeltük, elindítottuk az akváriumot és betelepítettük az élővilágot, akkor kész van. Legalábbis kész vagyunk az elindításával. Ahhoz, hogy egy beüzemelt akvárium mindig szép látványt nyújtson és egészséges élővilággal rendelkezzen, folyamatos gondozást igényel.
A halakat etetni kell, az élőnövényeket gondozni kell, ez mindenki számára evidens. De ehhez az is kell, hogy az akvárium vize is „rendben” legyen. Ehhez fent kell tartanunk egy bizonyos baktériumkultúrát. Az akváriumot, az akvárium szűrőt, az akvárium díszeket tisztítani kell. Betegség előfordulása, esetleges halpusztulás esetén általában gyorsan reagálnunk kell, az akvárium vizének mielőbbi kezelésére lesz szükség. Minél előbb kezeljük az akvárium vizét a megfelelő akváriumi vízkezelő szerekkel, annál nagyobb esélyünk van a gyógyulásra, a többi hal egészségének megőrzése érdekében.
Jó ha már az elején felkészülünk az akvárium gondozásához szükséges alap felszerelésekkel.